Guide til kropsanalysevægte

  • Udgivet jan 2, 2017
  • Skrevet af Martin Hansen
Bliv klogere på kropsanalysevægte!

Hvad er kropsanalysevægte?

En kropsanalysevægt er ikke bare en almindelig vægt. Den kan fortælle dig langt mere end blot din vægt. Kropsanalysevægte giver dig en detaljeret indsigt i din kropssammensætning, og derved et mere realistisk billede på din sundhed. Små og ganske ufarlige elektriske impulser sendes igennem kroppen og udregner, hvordan din krop er sammensat af bl.a. kropsfedt, muskelmasse og væske.
 

Hvad betyder BIA?

BIA betyder Bioelektrisk Impedans Analyse. Teknologien anvendes for at måle kropssammensætningen, så du får information om alt fra vand og fedtprocent til muskelmasse og knoglemasse. De små elektriske impulser strømmer gennem kroppen og både intracellulær og extracellulær væske. Signalet passerer hurtigt igennem væske og hydrerede muskler, men møder modstand ved fedtvæv. Denne modstand kaldes impedans. Ud fra dette beregnes kropssammensætningen. Det er nemt, hurtigt og sikkert, og det er derfor blevet meget populært at anvende kropsanalysevægte med BIA teknologi – både som professionel og i hjemmet.
 

Hvad kan kropsanalysevægte vise mig*?

• Kropsvægt
• BMI
• Kropsfedt i %
• Kropsvæske/væskebeholdning i kroppen i %
• Muskelmasse i kg
• Fysisk vurdering
• Knoglemasse i kg
• Visceralt fedt vurdering
• BMR (hvilestofskifte)
• Din fysiske alder

*Afhængigt af kropsanalysevægten. Nogle kropsanalysevægte kan vise flere informationer end andre.
 

Hvad kan min kropsvægt og BMI fortælle?

Kropsvægten er hvad den er, nemlig kroppens totale masse. BMI siger noget om forholdet mellem din højde og vægt, men ikke hvor sund din kropssammensætning er. Hvis man er lav og meget muskuløs, vil ens BMI sandsynligvis være høj, selvom man har en lav fedtprocent. Kropsanalysevægte kan derimod give et mere retvisende billede af hvorvidt kroppen er sund eller ej. BMI udregnes således: kropsvægten i kg/(højden i meter)2.
 

Hvor meget kropsfedt skal man have?

Kroppens fedtprocent er forskellig for mænd og kvinder og svinger med alderen. Hvad der er sundt for den enkelte afhænger af køn, alder og andre faktorer.
 

Kvinder

   Alder Perfekt Normal Middel For høj
   20-24 18,2 22,0 25,0 29,6
   25-29 18,9 22,1 25,4 29,8
   30-34 19,7 22,7 26,4 30,5
   35-39 21,0 24,0 27,7 31,5
   40-44 22,6 25,6 29,3 32,8
   45-49 24,3 27,3 30,9 34,1
   50-59 26,6 29,7 33,1 36,2
   > 60 27,4 30,7 34,0 37,3

 

Mænd

   Alder Perfekt Normal Middel For høj
   20-24 10,8 14,9 19,0 23,3
   25-29 12,8 16,5 20,3 24,3
   30-34 14,5 18,0 21,5 25,2
   35-39 16,1 19,3 22,6 26,1
   40-44 17,5 20,5 23,6 26,9
   45-49 18,6 21,5 24,5 27,6
   50-59 19,8 22,7 25,6 28,7
   > 60 20,2 23,2 26,2 29,3

 

Hvorfor svinger min fedtprocent meget?

Der kan være flere årsager til, at fedtprocenten svinger, og dette er generelt for kropsanalysevægte. Kroppen har en tendens til dehydrering efter nattesøvnen, så hvis du foretager den første måling straks om morgenen, vil din vægt være lavere og din kropsfedtprocent højere. Indtagelse af et større måltid, alkohol, menstruation, sygdom, motion og badning kan også medføre ændringer i hydreringen. En god tommelfingerregel er derfor, at foretage vejningen på et fast tidspunkt på dagen, helst om eftermiddagen eller lige inden aftensmaden.
Det er også vigtigt at man vejer sig med bare fødder, som med fordel kan være let fugtige. Hvis dine fodsåler er helt tørre eller meget hårde, kan resultaterne afvige, da føddernes ledningsevne vil være mindre god.
 

Hvornår er min væskebeholdning i kroppen optimal?

Den gennemsnitlige procentdel for en sund person er hhv. 45% – 60% for kvinder og 50% – 65% for mænd. Mængden af væske en person har brug for varierer og afhænger af klima og fysisk aktivitet. Det er vigtigt at opretholde en god væskebalance, men meget aktive mennesker bør indtage mere væske og være særligt opmærksomme på dette. Anbefalingen lyder på mindst 2 liter væske for alle dagligt, helst vand eller anden kalorielet væske. En kropsanalysevægt, der både kan måle intracellulært og extracellulært, vil derfor give det mest præcise resultat, da den både måler væsken der er bundet i cellerne samt væsken uden om. Herved kan du lettere aflæse effekten af at indtage mere væske.
 

Hvad viser muskelmasse?

Muskelmasse viser, hvor mange kg eller procent af din samlede kropsvægt der består af muskler. Her er inkluderet alle muskler i kroppen, og ofte også den væske der er bundet i musklerne. Derfor kan bedre hydrering også vise en højere muskelmasse. Jo højere muskelmasse, jo bedre forbrænder kroppen kalorier. Stor muskelmasse sætter skub i hvilestofskiftet (også kaldet BMR = basal metabolisk rate) og hjælper til at tabe overskydende fedt og reducere kropsvægten på en sund måde.
 

Hvad betyder fysisk vurdering?

Kropsanalysevægte fra Tanita definerer din kropstype ud fra forholdet mellem muskelmasse og kropsfedt på en skala fra 1-9. Vurderingen skal illustrere, at man godt kan have stor muskelmasse og meget kropsfedt, hvilket her vil være en vurdering 3. Stor muskelmasse og lav kropsfedtprocent vil være en vurdering 9.
 

Hvad kan min knoglemasse fortælle mig?

Knoglemasse angives forskelligt afhængigt af mærket af kropsanalysevægten. Vægte fra Tanita vil måle en sund knoglemasse til at være et sted mellem 1,95 kg – 2,95 kg for kvinder og 2,65 kg – 3,69 kg for mænd. Denne måling angiver et estimat af kroppens knoglemineral og calcium. Vægte fra Beurer, fx BF 700, angiver knoglemassen med en højere værdi. Denne værdi vil være ca. 12-15% af kropsvægten og angiver skelettets vægt inklusiv brusk, vand og andre organiske stoffer. Knoglemassen er ikke mere eller mindre korrekt, afhængigt af hvilken vægt man bruger, men måles forskelligt og vil derfor give forskellige resultater. Knoglemasse er ikke at forveksle med knogledensitet, og knoglemassen kan derfor ikke sige noget om knogleskørhed.
 

Hvad er visceralt fedt?

Det viscerale fedt er det mellem organerne og i maveregionen. En øget mængde visceralt fedt forekommer hos personer med en inaktiv livsstil og usund kost, og begrebet tyndfed dækker over netop dette scenarie. Passiv livsstil og sparsom bevægelse medfører en ophobning af fedt i maveregionen og dette kan lede til hjertekarsygdomme, forhøjet blodtryk og type 2 diabetes.
 

Hvad er BMR (hvilestofskifte)?

BMR betyder basal metabolisk rate og angiver antallet af kalorier en person skal indtage for at opretholde sin ligevægt. Selvom man ikke træner i fitnesscenteret eller løber en tur forbrænder man kalorier – også når man sover. Det er bl.a. derfor det også er vigtigt at få en god nattesøvn. Dårlig og for lidt søvn kan resultere i en uønsket vægtøgning og forskning viser at man har større lyst til usund mad, hvis ikke man sover nok.
 

Min kropsanalysevægt siger jeg er 10 år ældre end jeg er – hvad betyder det?

Hvis din metaboliske alder er højere, tyder det på en usund kropssammensætning. Den metaboliske alder – eller biologiske alder – beregnes ved at tage både fedtprocent, BMR, muskelmasse, alder og køn i betragtning. Disse tal holdes op mod de sunde og ideelle værdier for de nævnte faktorer. Hvis din fedtprocent er for høj i forhold til, hvad der anses som sundt for dit køn og din aldersgruppe, vil din metaboliske alder være højere end du reelt er.
 

Kan man sammenligne målinger på forskellige kropsanalysevægte?

Nej man kan ikke sammenligne målinger mellem forskellige mærker af vægte. Selvom du på de fleste kropsanalysevægte både kan se din fedtprocent og din muskelmasse, vil algoritmen der laver udregningen være forskellig fra mærke til mærke og vægt til vægt.
Praktisk er det ikke muligt, men selv hvis man i teorien lavede en måling på en Beurer vægt, en Tanita vægt og kropsanalysevægten i det lokale fitnesscenter på samme tid, ville man også få tre forskellige resultater. Den eneste værdi, der bør være identisk på alle tre vægte er kropsvægten.
Vil du tracke din resultater og kunne sammenligne dine tal? Så er det vigtigt at du kun bruger én vægt som reference. Findes der vægte eller metoder, der kan måle mere nøjagtigt end andre? Ja det gør der, men en måling er uanset hvad kun et øjebliksbillede af din kropssammensætning. Derfor bør fokus være på at sammenligne resultater og målinger fra samme vægt, og ikke flere forskellige. Målinger på to forskellige vægte kan give lige så forskellige resultater, som en vejning før og efter en styrketræning. Typisk vil man efter en styrketræning have øget sin muskelmasse, og være et par år yngre i den metaboliske alder, men det er selvfølgelig ikke retvisende for kroppens ”normale” sammensætning. Derfor er det også vigtigt at foretage målinger og sammenligne målinger ud fra samme forudsætning. Og herunder hører også, at det foregår på samme vægt.
 

Jeg har før haft en kropsanalysevægt, men har købt en ny. Kan jeg sammenligne mine målinger?

Køber du en ny vægt, kan du ikke 1:1 sammenligne dine gamle målinger med målinger på din nye vægt. Gå ikke i panik hvis den nye vægt siger at din fedtprocent er steget lidt. Uanset om du har ændret kost og motionsvaner eller ej, vil resultaterne være forskellige. Det skyldes bare at din nye vægt måler lidt anderledes. Nogle gange i en positiv retning, og andre gange i en negativ retning. Det vigtigste er at du nu bruger værdierne fra din nye vægt som reference, når du skal spore din fremgang uanset målet.
 

Hvorfor vejer nogle kropsanalysevægte forskelligt?

Der er selvfølgelig forskel på målingerne mellem en segmenteret kropsanalyse og en, der kun måler gennem fødderne. Et eksempel herpå er Tanita BC545N og Tanita RD 953. De to vægte anvender 2 forskellige BIA frekvenser, når de måler. Det er især væskeberegningen, der er forbedret i både RD 901 og RD 953. De måler nu væsken både intracellulært og extracellulært, hvilket giver en mere nøjagtig beregning af fedtprocent og de andre målinger. Det er derfor de 2 modeller har vundet bedst i test, som markedets mest nøjagtige vægte.
 

Hvis den fysiologiske alder svinger meget, kan det skyldes 3 ting:
 
1. Der er ikke indtastet samme oplysninger og aktivitetsniveau
2. En fysiologisk difference i forhold til kontrolgruppen
3. En forskel i intracellulær/extracellulær væske
 

Kropsanalysevægte fra Tanita har en Atletfunktion – hvad er det?

Tanita er de eneste der bruger BIA, og som samtidig har en atletfunktion. Seriøse atleter som bruger kropsanalysevægte med BIA målere får ofte det resultat, at de er overvægtige. Dette skyldes at deres overordnede fysiske niveau er uden for normen for, hvad en kropsanalysevægt kan måle. Dette giver som regel et misvisende resultat. Når man skal angive ens aktivitetsniveau, kan der vælges op til 10 timers motion om ugen, men de 10 timers motion om ugen skal kun ses som en guide. Nogle mennesker vil kategorisere sig selv som værende atletiske eller atletisk bygget, uden rent faktisk at være det. De 10 timers motion om ugen skal derfor ses som en måde at adskille de mennesker, der mener de er atletisk bygget, fra de som er atleter. Atletfunktionen går ud fra, at man er mere muskuløs end gennemsnittet og dette er baseret på en øget muskelmasse og en øget kropsvæske/væskebeholdning i kroppen.
 

Hvem kan bruge atletfunktionen?

Faktisk er det kun meget få mennesker, som passer i denne kategori. Muskler er nøglen, og hvis en person er mere muskuløs end gennemsnittet, bør de bruge atletfunktionen. Der findes også den gruppe, som ikke har stor muskelmasse, men som er meget fit, såsom løbere der ikke bulker/vil tage på i muskel og vægt. Disse bør stadig bruge atletfunktionen, da det trods alt giver en mere retvisende indikation på deres overordnede kropssammensætning.
Det er kun de færreste, der hører under kategorien ’atlet’, så en tommelfingerregel for de fleste er ikke at bruge atletfunktionen. Hvis man er meget fit og aktiv de 10 timer om ugen eller mere, så kan man dog godt bruge atletfunktionen. Så længe den samme information indtastes hver gang, vil målingerne være konsistente og kan sammenlignes.
 

Ved beregningen af kropsfedtet og de andre værdier kan der forekomme afvigende og ikke-plausible resultater hos:
 
• Unge under 18 år
• Eliteidrætsfolk og bodybuildere
• Gravide
• Personer med feber, i dialysebehandling, med væskeophobning eller knogleskørhed
• Personer, der tager kardiovaskulær medicin (for hjerte- og karsystem)
• Personer, der tager karudvidende eller karindsnævrende medikamenter
• Personer med betydelige anatomiske afvigelser mht. benene i forhold til den samlede kropshøjde (betydeligt større eller mindre benlængde).
 

Generelt kan der være andre årsager til at en vægt ikke giver de korrekte resultater. Vejer din vægt forkert? Det kan der være en helt naturlig forklaring på.
 

Se hele vores udvalg af kropsanalysevægte.
 
Copyright © COMACO A/S