Guide til lysterapi

 • Udgivet nov 8, 2017
 • Skrevet af Sarah Sabir
Læs hvorfor lysterapi er godt for dig

Lysterapi og vinterdepression

Det er mørkt, når man tager hjemmefra, og det er mørkt, når man kommer hjem. Manglen på lys påvirker kroppen og humøret. Man kan blive mere træt, trist og energien kan dale i takt med, at dagene bliver kortere. Mørket får hjernen til at producere mere melatonin, hvilket gør dig søvnig. Det manglende lys får også kroppen til at producere væsentligt mindre serotonin, som er et hormon, der er med til at give os en følelse af lykke og velbehag. Derfor får mange mennesker i vintermånederne det, man kalder en vinterdepression. Heldigvis er en vinterdepression, noget man kan slippe af med – og endda noget man let kan behandle derhjemme. Med lysterapi er det muligt at bekæmpe vinterdepressionen og mærke forbedringer i humøret efter få dage.
 
Lyder det for simpelt, at specielt lys kan kurere vinterdepression? Tænk på hvad en solskinsdag ved stranden kan gøre for humøret! Ifølge overlæge og Ph.d. Klaus Martiny, der har skrevet speciale i effekten af lysterapi mod vinterdepression, er det bevist, at lysterapilamper virker mod vinterdepression. Det understreges dog i artiklen, at man altid bør konsultere sin læge, hvis man føler sig deprimeret i vinterperioden, så man kan få en korrekt diagnose.
 

Hvad er effekten af lysterapi?

Hvad kan man så gøre, hvis man opdager, at man i den mørke tid har en tendens til at blive deprimeret? Det er naturligvis vigtigt, at komme ud i dagslyset så meget som muligt; men kan det ikke lade sig gøre, er lysterapilamper en særdeles gavnlig erstatning.
 
Lysterapi er dokumenteret til at:

 • Stabilisere døgnrytmen – hvis brugt om morgenen.
 • Give mere energi
 • Få niveauet af hormonet serotonin, i hjernen, til at stige
 • Forstærke virkningen af ordineret antidepressiv medicin

 

Hvordan bruger man lysterapi?

Ideelt set skal man anvende lysterapi om morgenen, da det er her man vil opnå den største effekt. Faktisk skal man helst i gang så snart man er vågen. En handy lysterapilampe kan være at foretrække, hvis man har svært ved at komme ud af sengen.
Herefter bør man anvende lampen i minimum 20 minutter og i op til 2 timer. For at der skal være en mærkbar effekt, skal en lysterapilampe helst lyse med 10.000 lux. 10.000 lux svarer til den mængde lys vi får, når solen kommer frem en klar forårsdag. Man skal desuden sørge for at sidde ca. 20 cm fra lysterapilampen (afhængigt af modellen). Det kan måske virke meget tæt, men lysterapilamper er typisk udstyret med et UV filter, så lyset er mere blødt og ikke skadeligt. De 10.000 lux er oftest målt inden for de 20 cm. Det er forskelligt, hvor hurtigt man vænner sig til lyset og lysterapi generelt. Nethinden kan godt blive irriteret, hvis man ikke tager øjnene fra lampen, men lysterapi kan sagtens anvendes imens man sidder ved skrivebordet eller læser en bog.
 
Vi anbefaler at bruge lysterapi i ½ – 2 timer om dagen og kun i tidsrummet 06.00 til 20.00. Man bør altså undgå lysterapi, i det tidsrum, hvor mørket naturligt forekommer, og hvor hjernen naturligt danner det søvndyssende hormon melatonin. Her kan man med fordel vælge en lysterapilampe, som kan hjælpe med at regulere døgnrytmen. Uanset hvad, vil man opnå den største effekt med lysterapi om morgenen.
 

Vælg den rigtige lampe

Forskellige mennesker har forskellige behov. Dog er der et par ting, der er gode at holde øje med, når du er på udkig efter en lysterapilampe:

 • Vælg en stor skærm – især hvis du skal sidde et stykke væk. Vi kan varmt anbefale TL 90, som har et stort lysareal på 34 x 51 cm.
 • Kig efter en lysterapilampe, der er medicinsk godkendt
 • Kig efter en lysterapilampe, der lyser med 10.000 LUX

Alle vores lysterapilamper fra Beurer er både medicinsk godkendte og lyser med 10.000 lux. De har også indbygget UV filter, som gør at det stærke lys ikke er skadeligt for øjnene.
 


 

4 gode råd til lysterapi

   

 1. Anvendes helst om morgenen og gerne mindst 20 min.
 2. Sid tæt på skærmen. Vi anbefaler inden for 20-60 cm. Lux bliver mindre, jo længere væk du sidder fra lampen.
 3. Kig ind i lyset med jævne mellemrum. Det nytter ikke noget, hvis du har lukkede øjne eller bruger solbriller. Lyset skal igennem øjnene og ind i hjernen for at virke. Du må til gengæld gerne læse i en bog, eller skrive under terapien. Du må ikke stirre direkte ind i pæren under hele forløbet, da det vil medføre irritation af nethinden.
 4. Lysterapilampen bør bruges mellem kl. 06.00 og kl. 20.00 og gerne ca. ½ – 2 timer pr. dag.

 
Copyright © COMACO A/S