Alt du skal vide om forstøverapparater – og hvorfor både børn og voksne kan få stor gavn af et
- Udgivet
aug 8, 2019
- Skrevet af Sarah Sabir
Forstøverapparater er ikke kun til ældre og KOL-patienter. I dette indlæg kan du blive klogere på forstøverapparater, hvem de er egnet til, og hvad fordelen ved dem er.
Du kan desuden også blive klogere på de forskellige forstøvningsteknologier apparaterne fra Beurer bruger samt finde ud af, hvilket forstøverapparat, der passer til dit eller dit barns behov.
Hvem er et forstøverapparat egnet til?
Forstøverapparaterne fra Beurer er især velegnet til små børn med astma, personer med svær astma, KOL-patienter, samt personer, der ikke har mulighed for at anvende mekaniske inhalatorer såsom en turbohaler eller diskos. For personer med meget dårlig åndedrætsfunktion er et forstøverapparat også at foretrække.
Forstøverapparater bruges også på hospitaler til behandling af KOL samt astma hos både børn og voksne.
Det er lægen, som skal henvise patienten til at bruge et forstøverapparat, hvis lægen vurderer at patienten vil få gavn af at indtage sin medicin gennem et forstøverapparat. Husk altid at spørge lægen om den passende indåndingstid og medicinmængde.
Hvorfor bruge et forstøverapparat?
For personer med åndedrætsbesvær kan det ikke lade sig gøre at benytte de mekaniske inhalatorer, da patienten ikke har kræfter til at inhalerer medicinen dybt nok ned i lungerne, hvilket betyder, at medicinen ikke vil have sin optimale virkning.
Småbørn med astma kan også have stor gavn af et forstøverapparat, da børn i alderen 0-5 år ikke har stærke nok lunger til at producere et kraftigt nok sug, som det kræver ved brug af en pulverinhalator.
For ældre med svage lunger kan det også være en fordel at benytte et forstøverapparat. Det kan både være for at optimere effekten af den medicin de allerede bruger, men det kan også være for at styrke lungernes selvrensende funktion, for at komme af med slim. I det tilfælde skal der bruges en saltvandsopløsning. Saltvandsopløsningen kan også bruges til at lindre luftvejsirritationer.
Lægen kan ordinere flydende medicin i ampuller, som kan bruges med et forstøverapparat. Forstøverapparatet hjælper med at levere medicinen dybt nok ned i lungerne – helt ned i alveolerne, hvor medicinen har sin optimale effekt.
Forstøverapparaterne fra Beurer omdanner den flydende medicin til mikroskopiske små partikler – aerosoler – som kan nå hele vejen ned til alveolerne.
Forstøverapparater kan desuden også bruges med en almindelig saltvandsopløsning, som kan købes på apoteket. En saltvandopløsning kan bl.a. bruges til at løsne slim i lunger og bronkier.
Fordelene ved at bruge et elektrisk forstøverapparat:
- Apparatet bringer medicinen direkte til lungerne og helt ned i alveolerne, hvor medicinen har sin virkning
- Øger fugtindholdet i slimhindemembranerne og styrker immunforsvaret
- Understøtter lungernes selvrensende funktion
- Lindrer hævelse og betændelse af bronkialslimhinden
- Bronkiale sekretioner bliver mere flydende, hvilket letter deres frigivelse
- Færre bivirkninger end ved brug af tabletter og hostesaft
Hvilken medicinforstøver skal jeg vælge?
Inden du går ud og køber et forstøverapparat – om det er til dig selv eller dit barn – er det vigtigt at konsultere din læge først. Det er vigtigt at lægen er indblandet, da han/hun skal vurdere, om du vil få større gavn af at indtage din medicin gennem et forstøverapparat. Det er desuden din læge, som skal give dig recept på flydende medicin i ampuller.
Når det kommer til at vælge medicinforstøver, skal du være opmærksom på, hvad dine behov er. Fx bør du overveje, om apparatet skal bruges stationært, eller om det er nødvendigt også at kunne bruge den udenfor hjemmet.
Andre vigtige parametre at være opmærksom på er den gennemsnitlige partikelstørrelse. For at de mikroskopiske forstøvede partikler – aerosolerne – skal kunne nå alveolerne, skal diameteren af partiklen være mindre end 6 mikrometer (µm). Alle Beurers medicinforstøvere producerer partikler, der er mindre end 6 µm i diameter.
En kort inhalationstid betyder for patienten, at han/hun hurtigere kan få den nødvendige medicin på kortere tid. En kort inhalationstid opnås ved en høj forstøvningsrate.
Den højeste forstøvningsrate kombineret med en lille partikelstørrelse finder du ved Beurers kompressorforstøvere med AC motor. Modellerne hedder IH 18, IH 21 og IH 26. Disse er stationære forstøverapparater.
Tag stilling til forstøvningsteknologien
Beurer har et bredt udvalg af forstøverapparater med forskellige forstøvningsteknologier. Hver teknologi har sin fordel. Herunder kan du læse om de tre forstøvningsteknologier og hvilke modeller, der bruge teknologierne. Dermed kan du læse dig frem til, hvilken inhalator, der passer bedst til dit behov.
Kompressor-forstøvning
Apparatet genererer komprimeret luft, der presses gennem kammeret med den flydende medicin. Luften presser den flydende medicin videre gennem luftslangen, hvor medicinen her forstøves til mikroskopiske små partikler, som fortsætter ud gennem mundstykket. Patienten indånder den forstøvede medicin gennem et mundstykke eller en maske.
Fordelen ved denne forstøvningsteknologi: Hurtig forstøvningsrate, der giver en kort indåndingstid. Partikelstørrelse helt ned til Ø 3,07 µm ved udvalgte modeller. Beurer skelner mellem modeller med AC og DC motor. Fordelen ved AC motoren er, at du med disse apparater generelt får en højere forstøvningsrate samtidig med at partikelstørrelsen er lav. Fordelen ved DC motoren er, at den er mere støjsvag i brug, end apparaterne med AC motor.
Modeller med AC kompressorforstøvning:
Beurer IH 18
Beurer IH 21
Beurer IH 26
Modeller med DC kompressorforstøvning:
Beurer IH 60
Netforstøvning
Apparatet er udstyret med en fintrådet mesh-membran – et lille net med mikroskopiske små huller – som vibrerer for at forstøve den flydende medicin. Gennem oscillation af membranen tvinges den flydende medicin gennem de mikroskopiske huller, hvilket gør at væsken atomiseres til mikroskopiske partikler – også kaldet aerosoler. Den flydende medicin kommer nu ud som en fin støvsky, som patienten kan indånde gennem et mundstykke eller en maske, der dækker både næse og mund. Fordelen ved denne teknologi er at apparatet er ekstremt lydsvag under brug, apparatet er kompakt og kan tages med på farten. Apparatet er også ideelt til behandling af børn.
Modeller med netforstøvning:
Beurer IH 55
Den transportable IH 55 kan især være behagelig til brug for børn, da den er meget lydsvag i brug og er nem at have med på farten. IH 55 skal ikke bruge nogen ledninger overhovedet. IH 55 er nemt at holde helt fri for medicinrester med dens selvrensende funktion. Den selvrensende funktion sikrer at medicinrester kan blive fuldstændig fjernet fra apparatet og eventuelle blokeringer i membranen elimineres.
Ultralydsforstøvning
Apparatet genererer ultralydsbølger, der passerer gennem et kammer med vand. Vandet fungerer som transmissionmedie, der fører ultralydsbølgerne videre til en lille beholder, hvor den flydende medicin er. Ultralydsbølgerne når til medicinen og herved frigives aerosoler. Aerosolerne blandes med luft, der trækkes ind gennem en lille ventilator. Den forstøvede medicin ledes videre ud gennem et mundstykke eller en maske. Fordelen ved denne teknologi er, at apparatet er meget lydsvag i brug.
Modeller med ultralydsforstøvning:
Beurer IH 40
Hvordan bruger man forstøverapparatet?
Klargør altid apparatet som beskrevet i manualen. Det er vigtigt at apparatet rengøres og desinficeres inden førstegangsbrug. Ydermere er det vigtigt at medicinbeholderen og de andre dele, der har været i kontakt med medicinen, skylles i lunkent vand efter hvert brug. Efter dagens sidste behandling skal alle dele desinficeres.
Den flydende medicin hældes i medicinbeholderen, som beskrevet i manualen.
Find et sted du kan sidde oprejst, komfortabelt og med tilstrækkelig rygstøtte. Sid helst ved et bord og ikke i en lænestol, for at undgå at luftvejene komprimeres og dermed svækker effektiviteten af behandlingen.
Når du er klar, kan du starte apparatet ved at trykke på tænd/sluk knappen. Nu begynder forstøvningen. Det er vigtigt at bruge den korrekte vejrtrækningsteknik for at sikre, at partiklerne fordeles så bredt som muligt på tværs af luftvejene. For at sikre at partiklerne når dine luftveje og lunger, skal du trække vejret langsomt og dybt og derefter holde vejret kort (5 til 10 sekunder) og derefter puste hurtigt ud.
Den mest effektive form for forstøvning får du ved at bruge et mundstykke. Forstøvning ved hjælp af en maske anbefales kun, hvis det ikke er muligt at bruge et mundstykke. Det kan for eksempel være til børn, der endnu ikke kan indånde ved hjælp af et mundstykke.
Udskiftning af tilbehørsdele
Hvert år bør alle tilbehørsdele, som har været i kontakt med medicinen, udskiftes for at sikre optimal hygiejne. Er man mere end én person, der anvender det samme apparat, bør der tilkøbes et sæt ekstra tilbehør.
Copyright © COMACO A/S